Iaido (tai ki kendo)

de betekenis van iado

Van oorsprong zijn alle Iaidostijlen natuurlijk als zwaardsystemen begonnen met als primair doel het overwinnen van de tegenstander. Tegenwoordig is het doel van Iaido verschoven van het uitschakelen van een tegenstander naar mentale en fysieke training en het plezier in het beoefenen van zwaardtechnieken.

 

In het vroegere Japan, waren de meeste zwaardstijlen familiegebonden. Vele families hadden een stijl ontwikkeld (Ryu) en hielden die geheim. Deze stijl werd van generatie tot generatie doorgegeven. Later werden de stijlen ook doorgegeven aan buitenstaanders en, indien een zwaardmethode als zeer effectief werd beschouwd, onderwezen aan het hof van de Shogun. Het kwam voor dat wanneer een samurai dacht een stijl doorgrond te hebben, hij aan deze stijl begon te “schaven” om daar waar hij het nodig vond de stijl aan te passen of te verbeteren. Ook werden stijlen gecombineerd, waardoor er een nieuwe stijl ontstond. Wi-Su Ryu Iaido is een moderne doorontwikkeling van oude stijlen, waarbij de meest effectieve technieken van verschillende Japanse Ryu gecombineerd zijn met technieken uit China en Mantsurije.

In het oude Japan was het nodig voor een samurai om zijn zwaardtechnieken goed te beheersen. Vaak was het simpelweg een kwestie van leven of dood. Tegenwoordig loopt niemand natuurlijk meer met een zwaard over straat, waardoor het doel van Iaido training is verschoven van noodzaak naar een systeem waarbij mentale ontwikkeling belangrijker is geworden dan het uitschakelen van een tegenstander. De ware geest van Iaido zit hem niet meer in het overwinnen van de tegenstander door een slag of een steek, maar in de beoefenaar zelf. De ware geest van Iaido is te vinden in het hart dat niet neigt naar wraak of het aangaan van een duel maar in het zwaard dat in zijn schede blijft; saya no uchi no kachi (overwinning met het ongetrokken zwaard). Om dit te bereiken moet een zwaardvechter zelfvertrouwen, waakzaamheid en kundigheid uitstralen, waardoor een tegenstander zich twee keer bedenkt alvorens tot een aanval over te gaan.

 

Met andere woorden, Iaido is een manier om menselijke perfectie en waardigheid te ontwikkelen en te voelen. Respect voor jezelf en elkaar. Iaido betekend een weg om in harmonie te leven met al dat ons omgeeft, om er deel van uit te maken, om er een mee te zijn. De kunst van het zwaard is een manier om volledige spirituele en lichamelijke ontwikkeling na te streven. Technisch gezien kan Iaido als zeer moeilijk worden beschouwd. Het bestuderen van Iaido vereist heel veel oefening, veel concentratie en, boven alles, een onuitputtelijk doorzettingsvermogen. Men zegt weleens dat de grootste tegenstander van een Iaidoka de Iaidoka zelf is. Een beoefenaar van Iaido komt zichzelf veelvuldig tegen tijdens de training, bereikt zijn mentale en fysieke grenzen en moet zichzelf telkens weer overwinnen om door te kunnen gaan en zichzelf te ontwikkelen in de kunst van het zwaard.

 

Iaido is voor iedereen

 

Het uitzonderlijke van Iaido in tegenstelling tot de meeste andere martial arts is dat zowel mannelijke als vrouwelijke beoefenaars op gelijke voet staan. De reden hiervoor is dat Iaido niet gaat om fysieke kracht maar om de balans tussen geest, lichaam en zwaard (ki ken tai ichi). Tevens kan een Iaidoka tot op hoge leeftijd actief blijven in deze kunst; de kracht uit zijn jeugd maakt naar mate zijn leeftijd toeneemt meer en meer plaats voor inzicht en hogere technische kundigheid. De uitdagingen van Iaido zijn voor zowel beginners als voor gevorderden. Iedereen zoekt zijn uitdaging op zijn eigen niveau. Bij Kamome Ryu trainen gevorderden en beginners door elkaar heen. Op die manier trekken de gevorderden de beginners op een respectvolle manier mee naar boven. Beginners leren van gevorderden, maar gevorderden leren ook van beginners.

Iaido is bij uitstek een geschikte tweede discipline voor een budoka naast bv. Aikido. Iemand die op de juiste manier de weg van het zwaard bewandeld zal nooit uitgeleerd raken. Steeds weer ontdek je nieuwe aspecten van een kata, nieuwe mogelijkheden, nieuwe benaderingen van een techniek. De ontwikkeling van ki ken tai ichi is een voortgaand proces. Iaido is een echte uitdaging voor het leven.